Årets viktigaste politikjippo, en åttadagarsvecka i Visby med över 40 000 besökare, är misstänkt lik en runda i löpspåret i Eskiltstuna.

Mitt yngsta barn, Ilse, fick för sig att vakna 05:30 imorse. Resten av familjen är inte fullt så morgonpigg, och då jag behövde gå igenom alla intryck från den gångna veckan bäddade jag ner Ilse i vagnen och gav mig ut på en joggingtur i skogen.

Det hela började lugnt, och tyst, precis som Almedalsveckan, men allt eftersom jag kom djupare in i skogen blev jag medveten om naturen omkring mig.

Jag träffade rödräven som smidigt sprang runt i buskarna, nyfiken och utforskande – likt branschkollegor som kikade in i varandras montrar, för att spana in konkurrensen, lära sig något och nätverka.

Småfåglarna erbjöd ett underbart soundtrack, en egen version av Linda Elinda Frithiof’s Superwoman. Hararna kom i full fart, med tvärsäkra skutt precis som Almedalens proffsiga funktionärer och arrangörer – läget under kontroll trots ett rasande tempo.

Allra mest imponerad blev jag när jag, flåsande, och Ilse i sin barnvagn, passerade Skogens konungar. Inte färre än tre, ståtliga älgar stod uppradade längs skogskanten. Praktfulla och respektingivande var det som om de sa ”hit, men inte längre”. Precis som Almedalsveckans hjältar, KRIS, som på ett tryggt och fredligt sätt visade civilkurage precis där det behövdes.

Sista sträckan var nästan helt tom, ungefär som de sista dagarna i hamnen i Visby – trots att Almedalsveckan sträckte sig till söndagen hade de flesta packat ihop redan på torsdagen.

Väl hemma igen hade Ilse somnat om, och jag smög in till min sovande familj. En timme hade förflutit, och jag hade fått både motion (den fysiska sorten, inte den politiska) och dessutom uppleva skogsversionen av Almedalen, här i Eskilstuna. Att vi i Sverige har den här underbara naturen, den förbluffande skogen fylld av djur- och växtliv i vår direkta närhet är fantastiskt. Sverige är en fantastisk plats. Tillsammans med SOS Alarm var vårt tema för Almedalsveckan ”Våga vara politiker”. Vår natur är helt beroende av mångfald, fridlysta Nattvioler, skygga lodjur, utsökta hjortron och till och med brännässlor har alla sin betydelsefulla plats i vårt ekosystem. Jag tror att det samma gäller vårt samhälle. Din röst är lika viktig som alla andras, och alla andras röst är lika viktig som din.

 

Johannes Jacobsson, VD Axel Group AB