Är tanken att vi ska rösta för det vi tror på, eller av rädsla rösta bort allt annat?

Titta hur dåligt det blev när A fick bestämma, men tänk på de fruktansvärda riskerna med B! Ungefär så låter den politiska debatten. Att spela på människors rädsla och peka ut alla andras brister istället för att presentera egna förslag är det äldsta kortet i politikerhandboken. Så kan man inte göra, men man kan inte heller göra si, och du kan väl inte på fullaste allvar mena att du kan tänka sig en blandning av si och så?

Jag som jobbat länge i säkerhetsbranschen är så trött på skrämseltaktiken. Alla ”tänk om”, all oro. Jag tror att vi hittar fler konstruktiva lösningar, bättre samarbeten och bygger ett mer inkluderande och varmare samhälle genom att fokusera på vad vi vill ha istället för att undvika det vi är rädda för. Jag vill inte att mina kollegor har personlarm på sig för att jag tror att något farligt ska hända dem. Jag vill att alla mina medarbetare ska veta att hjälp är ett enda knapptryck bort, att var de än befinner sig finns någon som bryr sig och har gjort deras välbefinnande sin prioritet. För att de är värdefulla och ska känna sig trygga. Hos oss hjälps alla åt att klistra igen kuverten sista vardagen i månaden, medan vi dansar loss och skålar med lyxkaffe. Här ska man vilja vara, för att det är utmanande, utvecklande och roligt. Inte för att alla andra arbetsplatser är läskiga.

Vad är trygghet för dig? När mår du bra? Vad gör en arbetsgivare och en arbetsplats riktigt bra? Vad vill du tillföra, bygga upp, förbättra? Om du tycker att det är svårt att svara på kan jag hjälpa dig! Hör av dig till oss så hjälper vi dig att skapa en roligare, tryggare, säkrare arbetsmiljö.

Johannes Jacobsson, VD på Axel Group AB.