Hur räddar man någon som slår larm, men inte vet sin position? När både sjöbjörnar och landkrabbor spås tillbringa hemestern till sjöss, gör sig Sjöräddningssällskapet redo för ett räddningsbehov långt över det normala.

Det svenska båtlivet frodas. Redan vid påsk låg många båtar i vattnet trots att försäsongen vanligtvis börjar först kring Kristihimmelsfärd, båtförsäljningen har ökat och det är högtryck på begagnatmarknaden. I år har svenskarna dessutom haft mer tid att vara på sjön på vardagar och helger. Emma Valham från Sjöräddningssällskapet förutspår en intensiv båtsommar, om vädret fortsätter att vara fint.

Fler människor till sjöss betyder fler utryckningar, och ett ökat räddningsbehov bjuder på nya utmaningar. Sjöräddningssällskapet är en helt ideell förening bestående av hängivna sjöräddare placerade på 73 stationer över landet, som på sin fritid svarar på larm.

– De vanligaste orsakerna till att man söker hjälp är maskin- och propellerhaveri, grundstötning, bränslebrist och hårt väder. En av de viktigaste sakerna att kunna tala om för sjöräddaren är förstås var du är. Speciellt när det är mörkt ute eller på öppet hav kan det ta tid att hitta en båt som tappat bort sig. Och tid är avgörande när läget är akut konstaterar Emma Valham.

Sjöräddningssällskapets Emma Valham delar med sig om hur man tar reda på sin position, och andra bra tips för en tryggare båtsommar. Missa inte nästa inlägg!