Torka tårarna och kavla upp ärmarna på offerkoftan. Det är dags att försvara mannens plats i samhället.

Kvinnorna marscherar – snabbare och mer organiserat än på riktigt länge. Tjejerna vinner mark som länge varit reserverad för män, och killarna hamnar efter. Det är ingen nyhet att flickor generellt har högre betyg i skolan och vidareutbildar sig i större utsträckning. Småpojkarna hänger inte med på lektionerna eftersom de har fullt upp med att vara stökiga och bråkiga, och växer upp till att bli stökiga och bråkiga män. Det är män som är fotbollshuliganer, det är män som slåss på krogen, det är män som kör för fort och orsakar trafikolyckor. Och det har vi kommit undan med, för vi har bara tävlat mot andra män.

I takt med #MeToo-rörelsens framfart har det blivit ett jäkla gnäll på gubbarna. En del är rädda för att man inte ska våga kramas, flörta eller ens ge en komplimang längre. De flesta av oss är nog främst chockade över hur enormt många de drabbade kvinnorna är. Din mamma. Din syster. Din kusin. Din kompis. Och något som verkligen oroar mig och många andra pappor – mina döttrar. Jag hör farsor vråla att de vill ”skjuta av dessa tafsande idioter”. Alltså bli ännu en våldsam man. Jag hör andra uppgivet säga ”men vad kan jag göra?”

Vad kan du göra? Hur mycket som helst! Det är inte svårt. Börja med att ta av dig offerkoftan, den klär dig inte. Börja var en aktiv del av lösningen istället för en passiv del av problemet. När du ser polaren bete sig olämpligt, säg något! Visst, om du orkar kan du vara den obekväma jäveln och ta debatten, men du kommer långt på att bara inte artighetsskratta åt det där dumma skämtet som egentligen inte var kul, eller våga fälla en liten pik. Ser du en snubbe bete sig grisigt mot servitrisen på uteserveringen? Säg nåt. Fråga kvinnor, och lyssna på svaret. Prata med era barn. Ska Olle knuffas tillbaka på fotbollsplanen eller ska han våga säga ”spela schysst, annars får du inte vara med”? Ska Lisa köpa att Pelle drar henne i håret för att han är kär i henne, (och är det någonsin någon som frågar vad Lisa egentligen tycker om Pelle?) eller kan vi kräva att Pelle uttrycker sina känslor på ett rimligt vis?

När det kommer till arbetslivet är det mycket enklare. Du kommer automatiskt att prestera bättre och få mycket mer gjort om du slutar tänka så mycket på din kollegas kön och fokuserar på ditt jobb. Jag är säker på att du har fått ditt jobb eftersom du är en viktig, kapabel och uppskattad medarbetare, inte för att du råkar vara man. Så låt dig inte hotas av nya, kompetenta kollegor, visa att du är en utav dem.

Johannes Jacobsson, VD och grundare av Axel Group AB