Låssmedjans tronarvingar

För Ingmar och hans bror Stefan följde yrket med modersmjölken. Redan på 50-talet drev nämligen brödernas föräldrar, Sven och Elsa, företaget Låssmeden Sven Alexandersson AB. Genom verksamhetens långa historia har kundfokuset och att alltid hålla vad man lovar varit högsta prioritet.

Bröderna tog över bolaget 1989, och Ingmar delar här med sig av sina erfarenheter.

”Jag och min broder Stefan föddes in i låssmedsyrket” beättar Ingmar. Bröderna började hjälpa till efter skolan och på loven redan som små, så när skoltiden var förbi var de redan insatta i verksamheten. Trots att Ingmar varit låssmed sedan 1980 finns det fortfarande nya saker att lära sig hela tiden.

Känner du dig som en chef?

Jag har nog alltid tänkt på mig själv som en i gänget och inte så mycket som chef. Visst behöver man skapa riktlinjer att arbeta efter men vi tror på att medarbetarna skall få ta ansvar och utvecklas.

I takt med att företaget vuxit så har jag behövt bli mer chef och efter att vi blev en del i Prosero så har den rollen blivit tydligare.

Den stora utmaningen är att hänga med i utvecklingen som sker i branschen och att rekrytera lämplig personal. Vi vill ju fortsatt vara kända för vår goda kompetens och att vi snabbt kan lösa uppdrag med korta leveranstider.

Sedan är det roligt att vi har en konstant utveckling av vår bransch, vi kan aldrig sitta stilla och tycka att vi kan ”allt”. Utvecklingen sker ju både på produkter och på tjänstesidan.

Vad lär sig en ledare endast genom erfarenhet?

Med åren så får man en ökad förståelse för vad kunder och medarbetare önskar av oss som företag. Jag har också lärt mig att man måste delegera uppgifter till personalen, för att de ofta kan göra saker och ting mycket bättre. Den sakkunskap som de har kommer jag i vissa fall aldrig att lära mig så jag måste lita på att de löser uppgifterna.

Det går aldrig att vara en bra chef om…

Det går aldrig att vara en bra chef om man slutar att lyssna. Vad har kunder och personal för önskemål och krav, Vad händer i branschen. Det finns mycket att ta in för att kunna fortsätta att utveckla Låssmeden in i framtiden.

Vill du veta mer om Låssmeden Sven Alexandersson AB kan du kontakta Ingmar Alexandersson på 031 337 55 60 eller läsa mer på www.lassmeden-sa.se . Precis som Axel Group och 29 andra företag är Låssmeden Sven Alexandersson AB del av Prosero Security Group. Tillsammans har vi en enorm kunskap och kompetens inom säkerhetsbranschen. Genom ett antal intervjuer med några av bolagens ledare ska vi utforska den. Missa inte nästa del i vår intervjuserie!