I år semestrar svenskarna på hemmaplan, och vi ser redan en ökning i antal båtar i sjön. Lägg sedan till lite vackert väder och vi har en riktig båtsommar framför oss. Vi har pratat med Sjöräddningssällskapets Emma Valham om vad man ska tänka på för att sitta lugnare i båten.

 – Man kan utveckla sin kunskap om båtliv under en hel livstid, men detta är några mycket grundläggande faktorer, säger Emma Valham.

Här kommer några saker som är bra att tänka på:

  • Se till att kunna larma. Enklast är att använda sin mobiltelefon. Ett vattentätt mobilfodral, och en powerbank är bra tillbehör. Om du är långt ute och riskerar att tappa täckningen kan du använda en VHF-radio, men dessa kräver certifikat och en kort utbildning. Med en VHF-radio kan du larma Sjö- och flygräddningscentralen via kanal 16 och anropet Sweden rescue.
  • Håll koll på var du är. Speciellt när det är bråttom är det viktigt att kunna berätta var du befinner dig. SOS Alarm har en app som skickar med din GPS-position vid larm. Sjöräddningssällskapets app Kustväder innehåller utöver väderinformation också en positioneringsfunktion där du kan ta reda på din position och även dela den i exempelvis sociala medier eller till anhöriga. Det finns också elektroniska samt analoga sjökort. Se till att hitta en pålitlig metod som passar dig.
  • Lär känna din båt. Vad är den i för skick? Vad har du för utrustning?
  • Gör en konsekvensanalys. Har du en extra dunk bränsle? Är ankarlinan tillräckligt lång för att kunna ankra vid ett motorstopp? Vad gör du om något händer?
  • Meddela någon anhörig vart du ska och hur länge du tänkt vara borta. Var gärna flera ombord.
  • Alla ombord ska ha flytväst, gärna med grenrem även för vuxna, då det ger dig ett högre flytläge. Du kan också knyta fast en visselpipa i flytvästen.

För mer information, kontakta din lokala båtklubb och/eller Sjöräddningssällskapet på www.sjoraddning.se

Med ett personlarm är du bara ett knapptryck från larmcentralen, och din GPS-position skickas automatiskt tillsammans med ditt unika åtgärdsunderlag. Läs mer på www.personlarm.se eller ring oss på 010 603 30 40.